Sopotski slap

Prostranstva Žumberačke gore divlja su i lijepa, a osobitu čar daje im bogatstvo vode. Na gorskim visoravnima izviru potoci i potočići, stvarajući brojne brzake, virove i slapove. Najviši, najpoznatiji i izletnicima najomiljeniji je Sopotski slap. Nalazi se nedaleko Sošica, na jednom od izvorišnih krakova rječice Kupčine ispod Sopotskih planina. Njegova se voda ruši niz četrdesetak metara visoku stijenu, prelijevajući se preko nekoliko kaskada.

U podnožju slapa nalazi se stari ruševni mlin koji već odavna ne radi. U Hrvatskom planinaru iz 1928. godine možemo sa sjetom pročitati kako su se gladni i umorni planinari nakon višesatnog pješačenja u njemu okrijepili kukuruznim kruhom, zalivši ga hladnom vodom iz potoka. Romantike od prije sto godina je nestalo, na zadovoljstvo malim stvarima smo zaboravili ali zato se danas gotovo do samog slapa možete dovesti autom. Iz Sošica krenite uskom asfaltnom cestom, prođite kroz selo Sopote i nakon 3 km, kod putokaza za slap parkirajte auto pa nastavite pješice kolnim putem do napuštenog mlina. Uz slap se uspinje atraktivna i uzbudljiva staza, no prilično je strma, a nakon kiše može biti kliska i opasna.

Planinarski do na Vodicama

Ako se ne želite mučiti penjanjem po strmini, do vrha slapa prošećite laganim i ugodnim putem koji se odvaja od asfaltne ceste kod kapelice iza sela Sopota. Proći ćete uz crkvu na malom groblju i kroz bujne nasade vrijeska doći do drvenog mosta, postavljenog iznad slapa. Od njega se put nastavlja blago uspinjati šumom, prateći potok do njegovog izvora u dubokoj guduri. Nakon izvora slijedi kratak i nešto strmiji uspon do planinarske kuće na Vodicama koja je otvorena vikendom od proljeća do jeseni i opskrbljena pićem. Naiđete li na zatvorena vrata, prisjetite se planinara prije stotinu godina i s užitkom se napijte svježe planinske vode na izvoru pokraj doma. Ako imate viška energije pješačenje možete nastaviti do Svete Gere (2,5 h), najvišeg vrha Žumberka na granici sa Slovenijom ili do valovite visoravni Ječmišta (1,5 h). U svakom slučaju zavrućih ljetnih dana nemojte žuriti kući jer na Vodicama je za desetak stupnjeva hladnije nego u vašim gradskim domovima.

Tekst i fotografije: Lara Černicki