Josipov most na Braču

Na zapadnom dijelu otoka Brača, nad divljim i dubokim Velikim dolcem stoji impozantan kameni most. Neobična je njegova pojava na otoku bez ijednog stalnog vodotoka, a njegova prošlost obilježena je zanimljivom pričom.

Potkraj 19. stoljeća zaredali su na Braču «strašni povodnji» koji su uništili vinograde, razlokali ceste, porušili mostove i poplavili kuće. Jedno takvo razorno nevrijeme pogodilo je 1897. godine zapadni dio otoka. Nakon obilne kiše, jarugom Veli dolac koja se iz unutrašnjosti spušta do Vičje luke, potekla je snažna bujica pretvorivši suhu prodolinu u riječno korito. Podivljala voda valjala je iščupana stabla i veliko kamenje i sa sobom odnijela stari most koji se nalazio na glavnom poprečnom putu od Milne preko Ložišća i Mirca do Supetra. Austrijske vlasti odmah su započele gradnju novog mosta. Bio je veći i ljepši od starog, s velikim kamenim svodom preko duboke jaruge. Dovršen je u jubilarnoj, pedesetoj godini vladavine cara Franje Josipa pa ga otočani nazivaju Josipovim mostom. O nemilom događaju svjedoči natpis uklesan na kamenoj ploči nad svodom: „Ovaj most, užasnim povodnjom god 1897 srušen, na državnim troškovim sagrađen bi u 50 godišnjici vladanja njegova apostolskog veličanstva cara i kralja Frane Josipa I, javnom prometu god 1898 otvoren.“

Nanese li vas put na Brač, svakako ga posjetite. Kraći i lakši prilaz vodi iz središta Ložišća (1,5 km). Nakon dvadesetak minuta ugodne šetnje kroz maslinike, makadamska cesta spušta se u dva velika zavoja prema dnu jaruge i mostu preko nje. Nešto dulji put iz Sutivana (6,2 km) idealan je za vožnju biciklom. Krenite ulicom Radovana Vidovića do glavne ceste i nastavite ravno preko nje. Asfalt ubrzo prestaje i nastavlja se makadam. U početku pratite oznake za Ložišća, a nakon nekog vremena pojaviti će se i putokaz za most Franje Josipa. Put prolazi između suhozida i maslinika, uz kamenu kapelicu sv. Spiridona, postepeno se diže do vrha zaravni na kojoj stoji slikovita stara crkvica Gospe od Stomorice i odatle se spušta do mosta. Želite li snimiti dobru fotografiju, a nemate dron, popnite se na stjenoviti bok jaruge desno od mosta – pogled je odličan!

Tekst i fotografije: Lara Černicki