Žbevnica

Velika prostranstva i očuvana priroda brdovite Ćićarije nude neiscrpne mogućnosti za kretanje i uživanje u raznolikim krajolicima. Ćićariju možete posjetiti u svako godišnje doba, no najljepše vrijeme za izlete je kasno proljeće kada je najbogatija cvijećem. Svi ćićarijski vrhovi su visoki, mnogi preko tisuću metara, no usponi donjih su relativno kratki, laki i dobro označeni. Oni koji su prokrstarili Ćićarijom uzduž i poprijeko vjerojatno će se složiti da je Žbevnica najljepše brdo koje svakako treba posjetiti.

Javnog prijevoza na Ćićariji nema, stoga u Buzetu napunite spremnik svog automobila i odvezite se do sela koje se punim imenom zove Brest pod Žbevnicom kako bi se razlikovao od Bresta pod Učkom. Želite li malo više protegnuti noge, kod korita s vodom ostavite auto i krenite označenom stazom prema strmoj i šumovitoj padini Žbevnice. Za pola sata stižete do planinarske kuće u borovoj šumi. Ako nije otvorena, sjednite na klupu ispred nje, predahnite i uživajte u tišini. Pješačenje si možete malo skratiti ako autom produžite otprilike još jedan kilometar do zavoja na kojemu se lijevo odvaja makadamski kolnik. Njime ćete do planinarske kuće stići za petnaestak minuta laganog hoda. Od kuće do vrha možete odabrati težu varijantu ravno uzbrdo dok nešto duži i laganiji put nastavlja ravno dalje makadamom koji se ubrzo pretvara u stazu. Ona će vas dovesti na otvorene prostrane livade koje su podjednako privlačne i ljeti i zimi, pod uvjetom da ne puše bura.

Hrbat Žbevnice obrastao je bujnom travom koja se nekada kosila i sušila za zimu. Nakon košnje na livadama su pasle još stotine grla goveda, a potom tisuće ovaca sve do kasne jeseni. Košnje i ispaše nema već skoro pola stoljeća pa je trava nabujala i po njoj se hoda kao po vuni. Nastavite hrptom još dvadesetak minuta do vrha visokog 1014 metara. Žbevnica je istaknuto brdo i s nje se vidi cijela Istra kao na dlanu, a za vedrih dana vidici se pružaju do Osorščice na Lošinju, Risnjaka i Snježnika u Gorskom kotaru, slovenskog Snežnika, Kamniških i Julijskih Alpa te talijanskih Dolomita u daljini.

Tekst i fotografije: Lara Černicki