Špičasti vrh

Pitomi krajolici oko Brod Moravica u Gorskom kotaru idealni su za ljubitelje ugodnih i laganih šetnji ili vožnji biciklom. U zaselcima su očuvane tradicionalne kuće građene od kamena i drva, s malim prozorima i krovovima nekoć prekrivenih šindrom. Nad njima se uzdižu crkveni tornjevi, a na raskrižjima bdiju drvena raspela stara stotinjak i više godina. Seoskim i šumskim putevima danas prolaze planinarske staze koje vode do atraktivnih vidikovaca visoko nad dolinom Kupe. Jedan od njih je i Špičasti vrh s kojega se vidi veliki dio Gorskoga kotara i susjedna Slovenija. Do njega vodi obilježeni put iz Moravičkih Sela, a šetnja je kratka. Može biti zgodan predah putujete li starom Lujzijanom do mora.

U Moravičkim Selima, na uzvisini usred mjesta, nalazi se velika zavjetna crkva Majke Božje Škapularske (Karmelske), izgrađena početkom 17. stoljeća. Negdje u blizini ostavite auto, ali ne baš ispod crkve jer se neravni travnjak ispred nje nedjeljom pretvara u neobično boćalište po kojem mještani vrlo spretno kotrljaju svoje boće i nizbrdo i uzbrdo. Vjerojatno će vas oni sami upozoriti na opasnost od zalutale boće. Kada riješite problem parkinga, zamolite ih da vas upute do gospođe koja čuva ključ od crkve. U njoj vrijedi pogledati rezbareni polikromirani oltar s pomičnom slikom Majke Božje Škapularske iza koje se u niši krije skulptura Bogorodice s djetetom.

Sada možete konačno u šetnju. Krenite asfaltom do kraja sela, pa travnatim kolnim putem u šumarak. Nakon dvadesetak minuta blagog uspona, staza se najprije izravnava, a potom spušta do otvorene livade kojom se uspinje do pošumljenog grebena. Slijedi najljepši i najzabavniji dio šetnje, uskim puteljkom po valovitom grebenu. Ljeti šuma zaklanja vidik, ali nakon što drveće ogoli, kroz grane se naziru nepregledna prostranstva Gorskog kotara. Nakon jednog sata laganog hoda stići ćete do Špičastog vrha s klupicom na travnatom proplanku. Sjednite na nju pa uživajte u pogledu na rijeku Kupu koja se vijugavim tokom probija između hrvatskih i slovenskih brda.

Tekst i fotografije: Lara Černicki

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *